Accountantsberoep, 125 jaar oud maar springlevend!

In 1895 werd de eerste Nederlandse beroepsvereniging voor accountants opgericht. De opkomst van het accountantsberoep was een reactie op enkele aansprekende boekhoudfraudes, waarvan de Pincoffs-affaire hier de bekendste was. Dit jaar bestaat het georganiseerd accountantsberoep dus alweer 125 jaar in Nederland. (meer…)

Van 52 leden bij de start in 1895 is de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants gegroeid naar inmiddels ruim 22.000 leden; alle accountants in Nederland zijn aangesloten bij de NBA.

Accountants zijn inmiddels werkzaam in tal van rollen; niet alleen als extern controleur van informatie, maar ook als de eerste adviseur voor ondernemers in het mkb, als cfo of controller binnen organisaties, als internal auditor of als overheidsaccountant. Het ledenbestand van de NBA is behoorlijk divers en met name het aandeel ‘accountants in business’ groeit gestaag.

Het vinden van voldoende en passend gekwalificeerde mensen is een van de grootste uitdagingen van het beroep op dit moment. Hoewel de arbeidsmarkt door Corona wat lijkt te veranderen, is de bezetting bij accountantskantoren nog steeds een punt van aandacht. Niet voor niets is de NBA dit najaar gestart met een nieuwe voorlichtingscampagne voor scholieren en studenten; de ‘NBA Impact Challenge’ maakt dat die tijdens de reguliere les (online) nader kunnen kennismaken met het accountantsberoep.

Ondertussen ligt de openbaar accountant nog altijd onder een vergrootglas. In de afgelopen decennia is de aandacht teveel gelegd op verbreding van de dienstverlening en commerciële resultaten. Daarbij schoot de kwaliteit van de accountantscontrole er wel eens bij in. Bij een aantal spraakmakende boekhoudschandalen werd ook (en soms terecht) gewezen naar de rol van de accountant. Inmiddels werkt de sector hard aan verdere kwaliteitsverbetering, mede aan de hand van aanbevelingen van enkele kritische commissies die het beroep tegen het licht hielden. Die verdieping van de kwaliteit, samen met de zorg over een adequate personele bezetting en de snelle digitalisering binnen het beroep, vormen samen belangrijke uitdagingen voor de accountant. Tegelijk is het accountantsberoep relevanter dan ooit. Het verstrekken van zekerheid bij informatie, zowel financieel als niet-financieel, is van onschatbaar belang voor onze economie. En die behoefte aan zekerheid lijkt alleen maar groter te worden.

Alle reden dus om het jubileum te vieren. Natuurlijk is dat in Coronatijd wat lastiger te organiseren. Eerdere plannen voor een speciale editie van de jaarlijkse Accountantsdag en voor fraaie live events konden de prullenbak in. Maar inmiddels staat er mooi, geheel online georganiseerd programma, met voor elk wat wils en met als thema ‘Springlevend’. Met online sessies over generatieverschillen binnen het beroep, over de rol van de accountant in het mkb en over de toekomst van de audit. Ook is er de verkiezing van ‘De Slimste Accountant 2020’. En een spetterend slotevent, over de relevantie van het beroep voor het maatschappelijk verkeer. Inmiddels loopt het aantal deelnemers op tot boven de aanvankelijk gestelde doelen.

Bij al die online events is de les ook: niet zelf fröbelen, huur sterren in als het kan. Professionele programma managers, online hosts, dagvoorzitters, quizmasters, sprekers en technici: het maakt de beleving van een event duidelijk beter. Ook al nemen we noodgedwongen allemaal deel vanuit ons eigen huis.