Adblockers: bedreiging of nieuwe kansen?

De populariteit van adblockers lijkt niet te stuiten. De plugin voor browsers zorgt ervoor dat advertenties worden tegengehouden, websites sneller laden en men veiliger én meer anoniem surft. Maar blocken van advertenties heeft gevolgen voor de content. Die moet tenslotte wel worden betaald.

(meer…)

Creatieve oplossingen
Volgens Christian van Thillo, directeur van mediagigant De Persgroep, wordt op dit moment al rond de vijftien procent van alle advertenties niet meer getoond omdat bezoekers een adblocker gebruiken. De populariteit van adblockers dwingt dan ook tot creatieve oplossingen. Steeds vaker wordt al gebruikgemaakt van premium use: bepaalde (basis)informatie is gratis, voor aanvullende info moet worden betaald. Ook de optie pay per use is in opmars; de bezoeker betaalt per keer voor de informatie die hij opvraagt. Verder komt native advertisement steeds vaker voor: commerciële artikelen zijn verpakt in objectief ogende tekst. Veel consumenten zal het echter tegen de borst stuiten als zij moeten betalen voor informatie. Zij leven namelijk al te lang in de veronderstelling dat informatie op internet gratis is. Ze gaan eraan voorbij dat de content gratis is, doordat deze wordt betaald uit advertentie-inkomsten…

Persoonlijk toegesneden content
Een andere optie is reclame-uitingen meer toe te spitsen op de individuele gebruiker. Nathalie Peters, voorzitter van de branchevereniging voor digitale marketing, ziet heil in een nieuw ‘ecosysteem’ waarbij de consument meer over zichzelf vertelt en in ruil daarvoor op hem toegesneden content krijgt. Met daarbij passende relevante reclame-uitingen: persoonlijk, relevant, gedoceerd. Ze voorziet dat vooruitstrevende uitgevers adverteerders de mogelijkheden geven te targetten, boodschappen te personaliseren en vooral ook met hun doelgroepen in een multimediale mix te communiceren.

Door adblockers zal het online bereik afnemen, maar de kwaliteit ervan neemt toe. En dat draagt bij aan groei van de CPM prijzen én meer tevreden consumenten. Ze zijn minder geïrriteerd en gelukkiger met specifieke content en relevante advertising. In de optiek van Peters hoeven adblockers dus zeker niet alleen als bedreiging te worden gezien.