Bouwend Nederland is partner van “BNR Bouwmeesters” die de innovatie in de branche belicht.

20 september was het onderwerp in de uitzending: “3D betonprinten, De eerste 3D geprinte betonnen gebouwen en constructies worden nu echt geprint.”

(meer…)

Bouwend Nederland

In de uitzending is Arvid Prigge aanwezig, directeur van Centre4Moods en initiator van het 3D beton geprinte gebouw in Teuge. Het is daarmee het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa. Dankzij deze revolutionaire en bijzonder duurzame nieuwe manier van bouwen is er, in vergelijking met de traditionele bouw, sprake van 40 procent minder CO₂ en 70 procent minder afval.

Cybe Construction (voorloper in printing systems) en The Form Foundation kwamen tijdens de The Dutch Construction Hackathon mei 2016 in Dome-X, in contact met de initiatiefnemers van de Vergaderfabriek. Hiermee werd de basis gelegd voor het consortium dat de bouw gaat realiseren. Dit consortium bestaat uit de top van de Nederlandse 3d print- en bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, ENGIE, Revelating,  Lexence Advocaten, De Slaapfabriek, Centre4Moods en Elma Media. Zij worden daarbij gesteund door de gemeente Voorst, de TU/e en Clean Tech Regio. De bouw zal naar verwachting medio 2017 starten.

Luister hier naar de uitzending. 

Dit project kan voor veel branches zeer interessante informatie en kennis opleveren.
Elma Media is binnen het consortium verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie van het project. Elma heeft meer dan 35 jaar ervaring in het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van vakgerichte media en heeft daarbij haar focus op branche- en beroepsverenigingen. Binnen het consortium wordt Elma Media vertegenwoordigd door hun directeur, Michiel van Overbeek.

Branche overschrijdende mogelijkheden


Volgens Michiel van Overbeek gaat het initiatief verder dan alleen innovatief bouwen. “Het eindproduct weerspiegelt de innovatie die erachter zit. Het exterieur, met haar soepele belijningen, is in alle opzichten uniek. Maar wat er binnen gaat gebeuren, is meer dan bijzonder.

Elma Media is communicatiepartner van veel branche- en beroepsorganisaties met een focus op de toekomst. Veel van die organisaties uit ons portfolio leveren in hun branche een specifieke bijdrage aan hun achterban om die te laten innoveren en excelleren binnen hun vakgebied. Daarom zie ik branche overschrijdende mogelijkheden. Natuurlijk zijn er primair de bouw gerelateerde organisaties die geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt. Immers, dit gebouw wordt binnen twee weken gerealiseerd, 3D-printen in beton is revolutionair en de nieuwe vormmogelijkheden zullen veel impact hebben op het bouwen in de toekomst. Maar daarnaast moet je ook kijken naar wat er binnenin het pand gaat gebeuren. In het gebouw wordt het eerste Center4Moods geopend van initiator Arvid Prigge. Met behulp van het nieuwste 360-graden beeldscherm en hightech presentatietechnologieën kan hier straks zeer innovatief worden vergaderd. De vernieuwing zit dus zowel van binnen als van buiten en met name dat eerste zal veel van onze businesspartners interesseren. Dus zullen we de kennis en ervaring die wij opdoen in dit project goed kunnen benutten om de vakprofessionals in diverse branches en vakgebieden goed te informeren.“

‘Wij hebben de opdracht om dit leerproces te delen met de innovatieve nieuwsgierigen van deze wereld’

Veranderd medialandschap

Elma Media kent van oudsher de wereld van de offline media op haar duimpje, maar heeft zich na de internetrevolutie sterk ontwikkeld als specialist op het gebied van online communicatie. Nog steeds worden er vakbladen, magazines en tijdschriften gemaakt, afgemeten op de behoefte van de opdrachtgevers. Daarnaast is het team van online communicatieprofessionals van Elma Media stormachtig gegroeid en daarmee ook hun online media-aanbod.

,,Internet heeft de manier van communiceren en daarmee onze business compleet veranderd. We zijn gewend om te opereren in een steeds veranderend medialandschap en daar ontwikkelen we zelf in door. Sterk in de traditionele communicatiemiddelen en vooruitstrevend als het gaat om nieuwe media. Zo hebben we onlangs de Netwerkapp geïntroduceerd waardoor we de communicatie van brancheverenigingen enorm kunnen versterken en verbreden. Je ziet dat technologie binnen De Vergaderfabriek een grote rol speelt en daarom sluit dit heel goed aan bij ons portfolio. We zullen de kennis vertalen naar de branches en toesnijden op hun specifieke behoefte. Dat doen we trouwens al decennia lang. Als partner in dit innovatieteam zien we hoe ondernemingen en ondernemers het voortouw nemen in de bouwbranche. We leren en stimuleren elkaar om innovatie te gebruiken om je onderneming en jezelf te ontwikkelen. Het is ons doel om onze relaties van dat proces te laten profiteren en deze waardevolle informatie met ze te delen.’

Lees hier meer over het eerste 3D geprinte gebouw van Europa.