Dalton realiseert online naslagbibliotheek

In 2012 is voor het eerst het tijdschrift Daltonvisie verschenen, een uitgave van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV). In de afgelopen zes jaren zijn er veel interessante artikelen verschenen. Om de levensduur van de content te verlengen, te bewaren en toegankelijk te houden, heeft de NDV een groot deel daarvan gedigitaliseerd.

(meer…)

Het daltononderwijs stelt zich ten doel om het onderwijs efficiënter in te richten door de kerndoelen met betrekking tot de leerinhouden van het onderwijs af te stemmen op de behoeften, interesses en competenties van leerlingen. De NDV verenigt alle erkende daltonscholen in Nederland.

Online naslagbibliotheek

Vier keer per jaar brengt de NDV het magazine ‘Daltonvisie’ uit. ,,En dat blijft ook zo’’, zegt bestuurslid Paul Hendriks. ,,Daltonvisie blijft gewoon bestaan als tastbaar uithangbord. Deze actie is vooral bedoeld om alle relevante en interessante artikelen en interviews, die door de jaren heen zijn verschenen in ons blad, te digitaliseren. Met de hulp van Elma Media hebben we daarvoor een online naslagbibliotheek opgezet waarin alle gedigitaliseerde artikelen zijn opgeslagen en vindbaar zijn. Regelmatig zal die bibliotheek worden aangevuld met de meest recente artikelen. De online-bibliotheek biedt als meerwaarde dat de meest lezenswaardige artikelen snel te vinden zijn voor alle leden van de NDV. Daarom is er ook een zoekfunctie op de online-bibliotheek.

Bewaren

Hendriks vind het belangrijk dat relevante informatie bewaard blijft. ,,Zeker’’, vervolgt hij. ,,We willen hiermee voorkomen dat veel interessante verhalen in de vorm van (wetenschappelijke) artikelen verloren gaan. En dat risico loop je als die alleen gepubliceerd worden in papieren vorm. Met deze online bibliotheek hebben we dus een waardevolle schat aan literatuur, artikelen, columns, interviews et cetera aangelegd. Het online delen van deze informatie is van enorme waarde voor de community van onze daltonvereniging, met als grote voordeel dat alles snel en direct vind- en opvraagbaar is.’’

Heeft u ook interesse in een digitale bibliotheek? Neem dan contact op met Ellen Marijnissen.