De NBA vernieuwt haar nieuws- en debatsite en haar magazine

Sinds de lancering in oktober 2007 heeft Accountant.nl, de nieuws- en debatsite van de NBA, zich ontwikkeld tot gezaghebbend platform van, voor en over accountants en financials. Waar NBA.nl need to know-informatie biedt voor alle 22.000 NBA-leden (over bijv. lidmaatschap, opleidingen en regelgeving), biedt Accountant.nl nieuws, achtergrondartikelen, vaktechnische verhalen en ruimte voor debat over het accountantsberoep. Met reden, want er gebeurt veel in accountantsland. (meer…)

Eens in de paar jaar wordt de site vernieuwd, voor het laatst was dat medio 2016. Dit keer zijn de veranderingen zowel optisch als inhoudelijk. De nieuwe homepage is gevarieerder dan voorheen; nieuws, artikelen, columns en opinies staan nu door elkaar heen. Wie toch apart al het nieuws bij elkaar wil zien, of alle discussies, kan kiezen voor de juiste button bovenaan.

Ook het discussiedeel is aangepakt, want dat werd te veel een open podium voor opinies van iedereen. In de nieuwe opzet keert de NBA terug naar haar vertrekpunt van destijds: een groep vaste columnisten die regelmatig publiceren. Wel kunnen lezers een (korte) opinie insturen.

Met de vernieuwing is de mogelijkheid voor reactie bij nieuwsberichten vervallen. Met name daar was sprake van een hele kleine groep vaste ‘reaguurders’ en van ‘verzuring’ van de discussie. Reageren kan nog wel op veel andere plaatsen, zoals bij achtergrondverhalen en vaktechnische artikelen. En natuurlijk bij de columns.

Een paar kleinere vernieuwingen: in ‘Lezenswaardig’ verwijzen ze naar nieuws op andere media, want Accountant.nl wil ook een verwijsfunctie vervullen. Ook is er nu een vast blokje ‘Actueel op nba.nl’, dat verwijst naar die need to know- site van de NBA. En zo zijn er veel meer kleine zaken veranderd. Ook nieuw: een button voor podcasts voor accountants, een spannende toevoeging.

De eerste reacties zijn bemoedigend, lezers vinden de site fris en gevarieerder en snappen vaak ook de andere opzet van het debat. Een enkeling betreurt het dat niet meer op alles kan worden gereageerd, maar anderen zijn daar juist blij mee. De redactie ook.

Tegelijk vernieuwt de NBA ook haar magazine, dat dit jaar al 125 jaar (!) bestaat, sinds de start van het georganiseerd accountantsberoep in 1895. Tegen de tijdgeest in verhogen ze per 2020 de frequentie, van vier naar zes nummers per jaar. Iets vaker op de mat en daarmee iets herkenbaarder. Maar wel iets dunner dan voorheen, om minder het gevoel van ‘leeslast’ te geven aan de lezers. En naast interviews en achtergrondverhalen ook meer ‘clubgevoel’ en een beetje vaktechniek, want dat vragen de lezers toch. In maart verschijnt de eerste editie nieuwe stijl. Tot die tijd is er nog heel veel te doen…