Effectief verbinden en netwerken met Netwerkapp

Het lijkt simpel, netwerken. Maar dat blijkt het toch voor veel mensen niet te zijn: netwerken worden onvoldoende benut en interessante contacten misgelopen, ontdekte Margriet de Groot, algemeen directeur van Netwerkapp en onderzoeker aan de TU Eindhoven. Zonde, vond zij en ontwikkelde daarop met haar collega Elma Bassa Netwerkapp, een app die helpt mensen doelgericht met elkaar te verbinden en zo de juiste kennis te vinden.
(meer…)

Margriet de Groot Netwerkapp

Tijdens seminars en andere events lopen veel mensen er tegenaan: nét niet de juiste personen treffen. “Mensen hebben de natuurlijke neiging om op zoek te gaan naar bekenden en daar aan te sluiten, maar een breed netwerk biedt veel meer kansen”, zegt De Groot. “Het zou het meest makkelijk zijn om ergens te kunnen aangeven wat je zoekt, met wie je contact wilt en dan gesprekken in te plannen. Vanuit die gedachte is Netwerkapp ontstaan, een app die mensen helpt gericht met elkaar in contact te komen.”

Communities

Netwerkapp is een handige app voor verenigingen en organisaties om hun leden en deelnemers aan events te koppelen en ze de mogelijkheid te bieden contact te leggen. De Groot: “Door binnen de netwerkomgeving communities in te richten, kunnen mensen breder kijken. Je kunt snel en eenvoudig branchegenoten zoeken op expertise, ontdekken wie voor jou interessant is, je vragen delen en vervolgens een afspraak maken.” Tegelijkertijd is de app een handig instrument dat met praktische informatie organisaties ontzorgt bij het opzetten van bijeenkomsten en seminars. “De combinatie tussen elkaar online vinden en vervolgens live ontmoeten is heel interessant. Een netwerk is sterk als meer dan de helft van de leden elkaar ook in het ‘echt’ regelmatig ontmoet. Vertrouwen in de groep en de bereidheid om te delen en elkaar te helpen is dan groter. Ook via online middelen.”

Met Elma Media

Bij de inrichting en verdere ontwikkeling van Netwerkapp is Elma Media, mediaprofessional voor branche- en beroepsverenigingen, betrokken. “We hebben veel overlap in ideeën met Elma Media als het gaat om verbinden en kracht halen uit een netwerk”, zegt De Groot. “Elma helpt de omgeving op te zetten, in te richten en te vullen met content, zoals nieuwsitems. We moeten gebruikers steeds nieuwsgierig maken naar de app. Alleen een infrastructuur neerzetten is niet genoeg: de gebruiker moet zien dat er iets gebeurt en het gevoel hebben dat het vertrouwd is.” Volgens de Groot krijgen leden dankzij Netwerkapp ‘gevoel’ bij de vereniging, doordat ze weten wie andere leden zijn. “Ze hebben als het ware een adresboek in hun broekzak, het (kennis)netwerk is zo altijd dichtbij.”

Netwerktrainer

Netwerkapp is vijf jaar geleden vanuit een behoefte ontwikkeld en wordt op basis van ervaringsonderzoek continu doorontwikkeld. “Het staat nooit stil, we hebben steeds nieuwe ideeën”, zegt De Groot.”Bij alles wat we ontwikkelen en alles wat we doen, staat ons initiële doel centraal. En dat is mensen willen helpen hun netwerk optimaal te benutten.” Netwerktrainer is daarvan een mooi voorbeeld; een recent toegevoegde tool ter ondersteuning die inzicht geeft in waarde en hiaten van een persoonlijk netwerk en die helpt betere netwerkvaardigheden op te doen.

Klik hier voor meer informatie over Netwerkapp.