Netto mediabestedingen opgelopen tot 4,63 miljard euro

De netto mediabestedingen in Nederland stegen het afgelopen jaar met 1,9 procent ten opzichte van 2013. In totaal gaven adverteerders € 4,63 miljard uit aan reclame. Dat is een toename van 85 miljoen, die vooral te danken was aan online. De inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte namen toe voor alle mediumtypen, behalve print en sponsoring. Dat blijkt uit het Jaarrapport Netto Mediabestedingen 2014 van Nielsen dat binnenkort verschijnt.

(meer…)

Nielsen stelt dat het voorzichtige economische herstel in 2014 direct heeft geleid tot het herstel van de netto mediabestedingen. Door de slechtere economische omstandigheden was er in 2013 nog sprake van een krimp van de netto mediabestedingen van 3,4 procent. In 2014 bleven de printmedia achter: waar non-print herstel vertoont zodra de economie weer enigszins aantrekt, blijven de printmedia in de rode cijfers.

Internet grootste stijger
Grootste stijger in de netto mediabestedingen in 2014 was internet. Met 11,3 procent was die groei voor het eerst sinds 2011 weer fors. Televisie kende vooral een goed eerste halfjaar, de tweede helft was minder. Uiteindelijk resulteerde het in een groei van 3,2 procent, mede dankzij de grote sportevenementen en de topprestaties van het Nederlands Elftal op het WK Voetbal. Internet en tv zijn samen goed voor iets meer dan de helft van de totale netto mediabestedingen, stelt Nielsen.