NOvA introduceert zoekmachine ‘Zoek een advocaat’

In de zoekmachine ‘Zoek een advocaat’ staan alle in Nederland ingeschreven advocaten, die samen de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) vormen. Zij mogen de beschermde titel ‘advocaat’ voeren. Er zijn momenteel ruim 17.500 advocaten. Daarvan hebben bijna 4.000 advocaten zich ingeschreven in het nieuw rechtsgebiedenregister. (meer…)

Dit register vormt de bron voor de nieuwe zoekmachine ‘Zoek een advocaat’ die op 1 juli van dit jaar live is gegaan. In deze zoekmachine kan iedereen eenvoudig een advocaat vinden op rechtsgebied, woonplaats of op naam. Rechtzoekenden kunnen ook gericht zoeken naar advocaten die gefinancierde rechtsbijstand verlenen. Advocaten die zich nog niet hebben geregistreerd in het nieuwe register, zijn alleen vindbaar op naam. Als het rechtsgebiedenregister straks volledig gevuld is, biedt de zoekmachine een compleet beeld van advocaten en hun rechtsgebied(en).

Rechtsgebiedenregister
Iedere advocaat moet zich na zijn stage in het rechtsgebiedenregister registreren op  minimaal één en maximaal vier rechtsgebieden. Registratie kan pas nadat per geregistreerd rechtsgebied 10 opleidingspunten zijn behaald. Dit komt voort uit de nieuwe regelgeving met betrekking tot kwaliteitsbevorderende maatregelen die sinds begin van het jaar van kracht is.

Met een online publiekscampagne wordt de website zoekeenadvocaat.nl onder de aandacht gebracht. Centraal staat een korte animatiefilm die uitlegt waar de zoekmachine rechtzoekenden bij kan helpen en hoe deze werkt.