HTTPS hoger in Google-rankings

Beveiligde websites worden door Google voortaan meegenomen in de rankings. Sites met URL’s die beginnen met HTTPS belanden er bovendien hoger dan niet-beveiligde sites.

(meer…)

Google hecht steeds meer waarde aan beveiliging en geeft de voorkeur aan de HTTPS-variant boven HTTP. Google adviseert bijvoorbeeld het gebruik van de HTTPS Everywhere browserextensie, die – in Chrome, Firefox en Opera – een beveiligde verbinding opzet als die op een webpagina ontbreekt. HTTPS is de beveiligde variant van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om internetpagina’s op te vragen. HTTPS is ook de standaardverbinding voor Gmail. YouTube is eveneens zo beveiligd. HTTPS voorkomt man-in-the-middle aanvallen, die computers kunnen overnemen.

Voorwaarden
Om voor indexeren in aanmerking te komen, gelden een aantal voorwaarden:
-beveiligde sites mogen niet afgesloten zijn voor zoekrobots
-de sites mogen gebruikers niet doorverwijzen naar een normale HTTP pagina (redirect)
-er mag geen rel=’canonical’ link aanwezig zijn
-de server moet een geldig TLS-certificaat hebben

Rol webmasters
Dat beveiligde sites hoog scoren, betekent overigens niet dat niet-beveiligde sites in de ranking volledig wegzakken. Wel vraagt het de nodige inzet van webmasters, omdat alle interne links ook naar nieuwe HTTPS URL’s dienen te verwijzen. Hetzelfde geldt voor Javascript, CSS en afbeeldingen.