VNO-NCW voorzitter Hans de Boer: ‘Een vereniging helpt om een vuist te maken’

Begin april organiseerde de Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV) een bijeenkomst om nieuwe leden te werven. Het werd een succesvolle middag, waarbij zeker tien nieuwe en potentiële leden konden worden genoteerd. (meer…)

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer was aanwezig om zijn kijk te geven op de kracht van vereniging.

De EPV-bijeenkomst was het voorprogramma van de jaarbijeenkomst van de Stichting Markering Houten Verpakkingen. Gastheer was Gooskens Hout, de grootste vurenhoutleverancier van de Benelux. In een van de hallen op het terrein in Moerdijk verzamelden een dikke honderd genodigden. EPV had een lunch klaarstaan en had met Hans de Boer een bevlogen voorstander van vereniging in huis gehaald. ‘Vereniging van branches gaat al terug tot de Middeleeuwen’, zei hij. ‘Toen waren het de gildes waar vakgenoten elkaar ontmoetten. Verenigingen helpen om een vuist te maken, om krachtig te zijn.’ Hij maakte een mooie vergelijking met het dierenrijk. ‘De meeste diersoorten leven in groepen, omdat ze dan sterker zijn. Er zijn maar een paar solisten, zoals de ijsbeer en de witte haai, maar die redden het ook niet alleen.’

Profiteren van kennis
Goed nieuws had hij ook, want Nederland heeft het vierde beste ondernemersklimaat van de wereld. ‘Jullie zetten jezelf binnen dat klimaat neer als een club die waarde toevoegt, die de grondstof hout duurzaam inzet. Dat is een sterk verhaal om samen uit te dragen. Door u te verenigen werkt u bovendien twee kanten op. Ik heb dat in mijn praktijk als voorzitter ook gezien. Een vereniging brengt kennis naar haar leden, maar de leden brengen ook kennis naar de vereniging. Als lid profiteer je van die kennis. Als Fries zeg ik het recht voor zijn raap: ik hou niet van free riders. Dus mensen, betaal die paar centen en leg een beetje solidariteit aan de dag.’ Het was een mooie opmaat voor persoonlijke gesprekken waarbij bestuursleden en leden van de PR-commissie van EPV vragen beantwoordden en informatie gaven over wat EPV kan betekenen.

Fabrikanten, handelaren, reparateurs
De leden van EPV hebben een aandeel van 80% van de totale productie van houten pallets (voor limited use en meermalig gebruik), kisten en kratten (voor groenten, fruit, wijn) en industriële en exportverpakkingen. Naast de fabrikanten van pallets en emballage-materiaal zijn sinds 1997 ook handelaren en reparateurs van houten verpakkingen lid van de EPV. Alle EPV-leden zijn Chain of Custody gecertificeerd met het PEFC- en/of het FSC-houtkeurmerk en maken hoogwaardige producten van hout uit productiebossen. Samen met de EPV werken zij aan de verduurzaming van de logistieke keten door afspraken, keurmerken en innovaties op het gebied van o.a. productie, reparatie en recycling.