Nieuws

Sonja Cats (Adfiz) is uitgeroepen tot ‘Verenigingstalent van 2020’

Sonja Cats, Hoofd Ledenzaken bij Adfiz, is eind vorig jaar uitgeroepen tot Verenigingstalent van 2020. Leden van De Nederlandse Associatie konden tijdens de Week van de Vereniging stemmen op één van de drie finalisten. Met een ruime meerderheid van de stemmen heeft Sonja de award gewonnen.

De jury van de DNA Awards was op zoek naar een talent dat slagvaardig en vooruitstrevend is, stappen heeft gezet naar duurzame vernieuwing, een sprong heeft gemaakt in het balanceren op inhoud/proces en relatie en bovenal leden en stakeholders op verrassende manieren weet te verbinden. Hoe ziet dit er in de praktijk uit en wat kunnen wij hiervan leren? Wij stelden Adfiz een paar vragen.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen waaraan Sonja haar bijdrage heeft geleverd?

Toen Sonja begon miste zij bij Adfiz het verenigingsgevoel. En daarnaast de elementen die ook horen bij een vereniging zoals elkaar inspireren, co-creëren, vernieuwen en samen verder komen. Dit bereiken was en is haar doel. Zij heeft in de afgelopen jaren stapsgewijs toegewerkt naar dit doel. Allereerst moesten leden ons weer weten te vinden (wie is Adfiz en waar staat zij voor). Vervolgens moest het duidelijk zijn waarom ze ook alweer lid waren geworden. Dat warme ‘thuis’ gevoel werd gecreëerd en daarnaast de wil om iets aan de vereniging bij te willen dragen. Leden werden weer enthousiast. Dat enthousiasme en die wil om bij te dragen verandert nu in co-creëren. En dat is natuurlijk het ultieme doel van een vereniging.

Dit doel had Sonja voor ogen en heeft bij alles wat zij deed in de afgelopen 5 jaar dit in gedachten gehouden, echt verenigingsdenken. En doorvragen, hoe is dat van meerwaarde voor de leden? Wat zouden zij willen dat wij doen?

Waarin onderscheidt (de aanpak van) Sonja zich?

Sonja kenmerkt zich door een aanjager te zijn in ledenbinding en in het organiseren van waardevolle en vernieuwende evenementen en uiteenlopende contactmomenten. Ze is een drijvende kracht, kan goed luisteren en duwt mensen en ontwikkelingen op een vriendelijke manier met enthousiasme in de goede richting. Ook betrekt zij collega’s bij inhoud en processen, waarbij ook van hen een eigentijdse vernieuwing in wijze van werken wordt gevraagd en het in contact blijven met leden steeds een must is. Tegelijkertijd staat ze open voor feedback en verbetering. Dat maakt haar een prettig persoon om mee samen te werken. Ze vindt het leuk om met innovatie bezig te zijn en met haar enthousiasme weet ze iedereen mee te krijgen in deze vernieuwende aanpak.

Tot slot, welke tip wilt u andere verenigingen meegeven?

Allereerst, blijf in contact met de leden! Samen bepaal je de richting van de vereniging en zo creëer je ook betrokkenheid en draagvlak. Neem daarnaast de tijd om af en toe even na te denken: zijn we op de goede weg? Blijf jezelf en collega’s altijd vragen stellen. En het belangrijkste: zorg voor een verenigingsmanager die bruist van energie en de rest van de club meetrekt!