BNO lanceert podcast Designers Inc.

Designers Inc. is een podcastserie over de zakelijke kant van het ontwerpvak. In de podcast praat merk- en designstrateeg Roel Stavorinus met ontwerpers over hun samenwerking met opdrachtgevers of elkaar, over strategie, ontwikkeling, groei en meer. (meer…)

Alle ontwerpdisciplines komen voorbij: van grafisch ontwerp tot illustratie, van productontwerp tot webdesign. De gesprekspartners hebben een eigen designbureau of werken zelfstandig.

Designers Inc. is een initiatief van Stavorinus en de BNO, de vereniging van designers en designbureaus in Nederland. “We speelden al een tijdje met het idee om met podcasts te starten. Door corona kwamen veel live evenementen te vervallen en zochten we naar andere manieren om onze leden te bereiken. Een podcast leek ons ideaal. Ze zijn populair en veel mensen vinden het fijn om op hun eigen moment te luisteren naar iets waar ze wijzer van worden of wat hen inspireert.”

Inmiddels zijn vier episodes gepubliceerd en staat de vijfde klaar. “Het idee is om elke twee weken een nieuwe editie te plaatsen. Nu alles op de rit staat, gaat het voorspoedig. De opstart kostte wel wat hoofdbrekens, vooral op het terrein van techniek. Want hoe doe je dat eigenlijk, een podcast opnemen en monteren? Het belangrijkste was om veel te testen en vervolgens gewoon te beginnen. Ervaring opdoen is de enige manier.”

Leden reageren enthousiast en de afleveringen worden goed beluisterd. “Leden geven ons terug dat ze het inspirerend vinden om te horen hoe collega’s met onderwerpen omgaan die zij ook in hun praktijk tegenkomen. Ze vinden het prettig om te horen dat zij niet alleen staan en dat ze bij collega’s of onze beroepsorganisatie terecht kunnen voor advies en inspiratie.”

Een podcast starten is niet zo heel ingewikkeld. “Je kunt het zelf doen, maar dan kost het veel tijd. Of je kunt het uitbesteden. Het belangrijkste is een goed inhoudelijk format, een beetje budget en veel goede zin. En dan is het een kwestie van gewoon starten, leren en bijsturen. Het is in ieder geval een medium waarmee je vrijwel zeker weer een nieuw of ander publiek bereikt,” aldus Freek Kroesbergen.

Luister naar Designers Inc. op designersinc.buzzsprout.com
Meer designpodcasts via BNO op bno.nl/podcasts