Nieuws

Branchevereniging: volop kansen voor Oekraïners in technieksector

Er zijn volop kansen voor Oekraïense vluchtelingen in de Nederlandse technieksector, zegt branchevereniging Techniek Nederland. Op dit moment kampt de sector met een tekort van 20.000 werknemers.

Door de gestegen gasprijzen is de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de vraag naar personeel in de branche. Er worden op dit moment al mensen via de regionale Werkgeversservicepunten Techniek en het UWV begeleid naar een baan in de technieksector, onder meer met bijscholing.

Ook Oekraïners hebben mogelijk bijscholing nodig. “Maar het scheelt als ze daar al een functie in de techniek hebben gehad”, zegt een woordvoerder van Techniek Nederland. Of technische diploma’s ook geldig zijn in Nederland, kon hij niet direct zeggen.

Het klopt dat veel Oekraïners een technische achtergrond hebben, zei econoom van ABN AMRO Piet Rietman in Stand Van Nederland: Generatie Next. Ook volgens hem liggen er kansen voor Oekraïners, die vaak relatief hoog zijn opgeleid, op de Nederlandse arbeidsmarkt. Niet alleen in de technieksector, maar bijvoorbeeld ook in de iT-sector.

Tekorten

De installatiebranche kampt al langer met een tekort aan geschikte arbeidskrachten en er is vaak ook sprake van vertraagde levering van materialen. Klanten moeten soms lang wachten op een afspraak. Het gaat dan onder meer om afspraken met loodgieters en installateurs van warmtepompen.

Bron: WNL