Nieuws

Ledenbinding in coronatijd

Een lockdown heeft veel invloed op het ondernemen en op ons leven. Op dit moment zijn er in Nederland weer wat versoepelingen na een harde lockdown. Met de nu-geldende-maatregelen zijn er weer meer mogelijkheden om activiteiten te ondernemen.

Omdat het de komende tijd erg belangrijk is om uw leden te blijven binden en boeien, hebben we een aantal zaken in beeld gebracht:

1. Werk ledengericht
Veranderingen in de maatschappij vragen steeds meer om ledengericht te gaan werken. Als u ledengericht werkt, dan gaat u eerst kijken naar wie uw leden zijn. Wat voor vereniging wilt u zijn, voor wie en past dat bij de (veranderende) behoeften van de maatschappij en de leden. Wat zoeken de leden bij de vereniging? Wat zijn hun verwachtingen? Wat hebben zij nodig? Tegenwoordig is het steeds vaker zo dat leden hun contributie terug willen verdienen. Het moet op een of andere manier lonend zijn om dat lidmaatschap te behouden.

Om daarachter te komen zult u actief uw leden moeten raadplegen. Houd bijvoorbeeld eens een onderzoek onder uw bestaande leden waar de behoeften liggen. Houd een intakegesprek met nieuwkomers en vraag wat ze bij u zoeken. Vraag verlaters concreet waarom ze vertrekken.

Uit dat soort raadplegingen kunnen verrassende antwoorden komen. Waar het om gaat is dat u vraag en aanbod meer bij elkaar laat aansluiten. Zodat leden het waardevol vinden om lid te zijn en een duidelijk aanbod trekt ook nieuwe (gewenste) leden aan.

2. Communiceer voldoende naar uw leden
Communicatie speelt een belangrijke rol in de ledenbinding. Met succesvolle communicatie kunt u uw vereniging op de kaart zetten. Dit kan door middel van de website en social media. En natuurlijk ook via uw verenigingsmagazine. Daarnaast kunt u met enige regelmaat een  update (nieuwsbrief) vanuit het bestuur versturen. Ook kunt u inzichtelijk maken wat uw lobbytraject de afgelopen periode was en wat uw vereniging hiermee heeft bereikt. Houd uw leden op de hoogte van wat er speelt en kijk samen naar wat ze wel kunnen doen.

3. Organiseer een digitaal rondetafelgesprek met uw leden:
Tegen welke uitdagingen lopen uw leden aan? En waar zien zij juist kansen? U kunt de meest actuele zaken met ze bespreken. Een rondetafelgesprek biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, praktische tips te delen en om elkaar te inspireren.

4. Zorg dat u snel kunt schakelen als er veranderingen zijn
Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en uw vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houden met de dan geldende maatregelen. Regeren is vooruitzien; zorg dat u er klaar voor bent.