Nieuws

Tips om nieuwe leden zich thuis te laten voelen

In coronatijd kregen veel verenigingen veel nieuwe leden. Maar blijven ze ook? Het is belangrijk om te investeren in het onboardsproces van nieuwe leden. Deze tips helpen u hierbij:

Geef een welkom gevoel

Ontwerp een welkom-campagne. Reageer onmiddellijk met een positieve bevestiging bij aanmelding, dat verwachten mensen in deze digitale tijd. Maak in elk geval een welkomstmail waarin u het nieuwe lid waardeert om de aanmelding en om wat dit lid daarmee laat zien: Geweldig dat u lid wordt en dat u … ( met de vereniging bijdraagt aan het gedeelde doel X en uw eigen doel Y). Bied meteen één activiteit aan die echt interessant is voor dit lid en vertel hoe u leden informeert in de loop van het jaar. U kunt nog veel meer doen, om de nieuwe leden een welkom gevoel te geven en wegwijs te maken.  Naast informeren, kunt u het nieuwe lid ook introduceren in relevante netwerken.

Zakelijk is toch persoonlijk

Ook al is uw nieuwe lid een organisatie of een professional, kies voor een persoonlijke benadering. Personaliseer uw communicatie en spreek personen bijvoorbeeld met hun voornaam aan. Is uw nieuwe lid een organisatie, zorg er dan voor dat u zo snel mogelijk meerdere contacten hebt bij dit nieuwe lid. Vraag uw nieuwe contacten om u daarbij te helpen, bijvoorbeeld door mailings en social media te delen met collega’s.

Leer leden kennen en maak verschil

Laat mensen niet zelf uitzoeken wat interessant voor ze is, maar stuur ze alleen bepaalde inhoud waarvan u weet dat ze daar in geïnteresseerd zijn. Daarvoor moet u wel weten wie uw leden zijn en wat ze doen. Zeker in de eerste tijd ervaren nieuwe leden het als positief wanneer u veel vragen stelt en interesse toont.

Vraag wat relevant is

Stuur geen ellenlange vragenlijsten, maar vraag per keer iets meer en vraag alleen gegevens die u echt gebruikt. Geef leden een rol in het aanvullen en bijhouden van hun gegevens en laat ze zelf kiezen waarover ze geïnformeerd willen worden.

(Niet) alles online

Automatiseer zoveel mogelijk maar doe niet alles online, stuur ook af en toe een brief of een kaartje (als dit uiteraard geschikt is voor de boodschap) of maak op een andere manier contact.

Overdrijf niet

Laat zien dat u er bent, maar overdrijf niet. Niemand wil 365 dagen per week iets horen van zijn vereniging.

Blijf leden waarderen

Stop niet alleen energie in nieuwe leden vinden en boeien, maar ook in de leden die blijven. Laat in elk geval jaarlijks merken dat u ze waardeert.

Bron: DNA