Nieuws

Tips voor de hybride vereniging

Ondanks de corona-pandemie pakken verenigingen hun “normale” activiteiten weer op. Na anderhalf jaar geëxperimenteerd te hebben met online verenigen is dat niet altijd even gemakkelijk. Sommige leden zijn misschien afgehaakt, aspirant leden zijn weggebleven en veel activiteiten zijn uitgesteld of afgelast. We zetten enkele tips op een rijtje die helpen bij het voorbereiden van uw vereniging op het hervatten van de activiteiten.

Denk tijdig na over activiteiten die al weer mogelijk zijn
De versoepeling van alle beperkende maatregelen zal waarschijnlijk enige tijd in beslag nemen. Bekijk regelmatig welke mogelijkheden er weer zijn om activiteiten op te pakken. Hoeveel mensen kunnen er weer fysiek bij elkaar komen? Kunnen er al weer activiteiten worden georganiseerd in de buitenlucht en met voldoende afstand van elkaar? Wacht dus niet helemaal tot het einde van de pandemie, maar start geleidelijk zodra er iets kan.

Neem in de aanloop naar de herstart contact op met uw leden
Besteed met name aandacht aan leden die zijn afgehaakt of weinig contact meer hebben gehad met de vereniging. Neem ook contact op en met aspirant-leden die belangstelling hebben getoond voor uw vereniging, maar die door corona geen lid zijn geworden. Vraag uw leden ook naar waar zij op dit moment behoefte aan hebben en laat ze hieraan meewerken. Wanneer leden zelf ergens aan hebben meegewerkt, willen ze dat het slaagt.

Handhaaf succesvolle activiteiten die u tijdens de corona-pandemie hebt ontwikkeld
Heeft u met veel succes online verenigingsevents of webinars gehouden, bekijk dan of u deze ook af en toe blijft organiseren. Een groep van 30 tot 100 leden is via de digitale weg veel gemakkelijker bij elkaar te krijgen. Ook andere zaken die prima digitaal verliepen, kunt u behouden. En zijn er misschien ook oude zaken die niet meer opgepakt moeten worden, omdat niemand ze gemist heeft?

Plan een kick off evenement om de herstart te markeren
Organiseer een event, borrel, lezing, enzovoort om de herstart van de activiteiten te markeren. Doe dit voor leden en voor niet-leden. U kunt deze kick off via allerlei kanalen onder de aandacht brengen. Laat zien dat u nog bestaat en weer volop aan de slag gaat. De kick off is een goede manier om uw vereniging weer onder de aandacht te brengen van de buitenwereld. Denk ook na over hoe u uw leden kunt betrekken bij het organiseren van het kick off evenement.
Door zowel leden als niet-leden uit te nodigen creëert u een positieve ervaring waardoor u gemakkelijker in gesprek kome met niet-leden, waardoor men eerder bereid is te praten over een lidmaatschap.

Online en offline integreren
In eerste instantie hebben verenigingen vaak geïmproviseerd om snel online te kunnen organiseren.  Ondertussen is het verder geïntegreerd en beter ontwikkeld. Toch blijft elkaar ontmoeten en het persoonlijke contact erg belangrijk. Hierin moet u als vereniging een juiste mix zien te vinden op basis van de wensen van uw leden.

Profiteer van herwaardering van verenigingen
Verenigingen hebben tijdens de corona-pandemie hun meerwaarde laten zien door bijvoorbeeld corona-richtlijnen te geven en door belangen te behartigen in politiek Den Haag. Dit zal de aspirant-leden niet ontgaan zijn. Maak hier gebruik van!