Nieuws

125 jaar KNOV: samen sterker voor verloskundigen en gezondheid

Op 13 september vierde de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) tijdens een speciale Jubileumdag in het Archeon in Alphen aan den Rijn samen met ongeveer 300 leden dat verloskundigen al 125 jaar verenigd zijn. Een mooi moment om met de leden stil te staan bij hoe belangrijk het is om een vereniging te vormen met de leden, het bestuur en het bureau.

Bij een vereniging hoort een gevoel van saamhorigheid. Daar heeft de KNOV de afgelopen tijd aan gewerkt door een duidelijke, herkenbare koers uit te zetten, meer te gaan werken met vaste medewerkers, een herkenbare visuele identiteit te creëren en veel samenwerking met en tussen de leden. Met elkaar kunnen ze nu werken aan hun grootste uitdagingen:  

  • Meer tijd voor de zwangere
  • De verloskundige als regiebehandelaar
  • De verloskundige is er voor de zorg, niet voor de administratieve lasten 
  • Versterking van de eerste lijn 
  • Waardegedreven zorg voorop 

“Om dit te bereiken zullen we koers moeten houden, moed moeten tonen en zorg dragen voor de belangenbehartiging. Daarnaast willen we natuurlijk onze leden waar mogelijk helpen en ondersteunen. Dat betekent dat we goed bereikbaar en altijd in gesprek met de leden moeten zijn. Leden moeten betrekken bij landelijke ontwikkelingen en andersom ook betrokken moeten worden bij de regionale ontwikkelingen. Daar hebben we het afgelopen jaar hard aan gewerkt en gaan we de komende jaren nog stappen op zetten, onder andere door het bouwen van platforms. 

Onze tip voor andere organisaties is dan ook: probeer echt contact te hebben met je leden, alleen dan kun je dátgene faciliteren en die producten ontwikkelen waar zij in het veld het meest aan hebben”, aldus Eva van Ofwegen, communicatieadviseur van de KNOV.