Nieuws

Accountant.nl: 15 jaar website ‘zonder oordeelonthouding’

Accountant.nl, de nieuws- en debatsite van beroepsorganisatie NBA, bestond op 2 oktober jl. precies vijftien jaar. Als platform voor nieuws, artikelen en opinies vervult de website nog steeds een belangrijke rol in de discussies over het accountantsberoep.

De eerste jaren van het nieuwe millennium verliepen turbulent voor het accountantsberoep. Er waren grote boekhoudschandalen als Enron, WordCom en Parmalat en in ons land de bouwfraude en Ahold. Telkens kwam daarbij de vraag op “waar was de accountant?” Dat resulteerde in aangescherpte beroepsregels en extern AFM-toezicht op het accountantsberoep.

Debat aanjagen

De hoeveelheid nieuws over het accountantsvak was reden voor de toenmalige beroepsorganisatie NIVRA (inmiddels NBA) om een website te lanceren die kon voorzien in dagelijks nieuws. Op 2 oktober 2007 ging Accountant.nl live: een journalistieke nieuwssite, maar ook een platform voor debat onder beroepsgenoten en andere betrokkenen. Vanaf de start zijn daarbij enkele columnisten ingezet die de discussie binnen het beroep hebben aangejaagd.

De NBA biedt met Accountant.nl zo al vijftien jaar lang een podium voor discussie. Ook voor bijdragen die soms ongemakkelijk zijn en die de beroepsorganisatie zelf ook niet altijd sparen. Niet iedereen is daar altijd positief over en tot op de dag van vandaag ligt de site soms onder vuur. Contacten met andere beroepsverenigingen hebben geleerd dat ze bij het opzetten van zo’n podium voor debat vrezen voor “bevuilen van het eigen nest” en “zelfkastijding”. Ook binnen de NBA wordt soms over de rol van de site gediscussieerd. Maar door het debat te faciliteren zorgt de NBA ook dat het gevoerd wordt op de juiste plaats.

Bezoek

In vijftien jaar tijd is het aantal paginaweergaven op Accountant.nl opgelopen van ruim één miljoen in het eerste volledige jaar 2008, naar ruim vijf miljoen in 2021. Dat betekent in totaal inmiddels bijna vijftig miljoen paginaweergaven, ontelbare nieuwsberichten en zo’n 3300 columns en opinies, met precies tien keer zoveel reacties. De site voorziet dus nog altijd in een behoefte.

Enkele jaren geleden is de formule van Accountant.nl opnieuw tegen het licht gehouden, wat resulteerde in een nieuwe groep vaste columnisten, plus ruimte voor ingezonden opinies en (vaktechnische en achtergrond) artikelen. Ook in verband met een technische update wordt voor volgende jaar opnieuw gekeken naar de opzet van de site.

Jubileumboekje

De NBA heeft het vijftienjarig bestaan van de site gevierd met een speciale uitgave, met daarin een greep uit de vele opiniebijdragen van de afgelopen jaren. Op naar de volgende 15 jaar, schreef NBA-voorzitter Kris Douma achterin dit jubileumboekje. “Spreek je uit, laat je horen, maak samen het debat levendig en scherp op de inhoud. Daar wordt het beroep onderaan de streep beter van.”

Het jubileumboekje is als pdf beschikbaar via Accountant.nl.