Cumela

Lanceringsdatum

januari 2024

Frequentie

10x per jaar

Cumela heeft nu een eigen app waarop je dagelijks het nieuws van en voor de cumelasector kunt lezen, en ook vakblad Grondig digitaal kunt lezen. De app is gelanceerd tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van Grondig op de Cumela Relatie en Innovatiedagen.

De vraag

Hoofdredacteur Toon van der Stok is trots dat Grondig hiermee als een van de eerste vaktijdschriften in de sector een eigen app heeft. “Hiermee kunnen we onze lezers niet alleen dagelijks het laatste nieuws bieden, maar kan iedereen ook overal het vakblad lezen. Het is uniek dat dit in een app is gecombineerd.”

De app is ontwikkeld door Elma Media, de mediapartner waarmee Grondig samenwerkt voor de productie van het vakblad en tegenwoordig ook de advertentieverkoop. Commercieel directeur Silvèr Snoek noemt de lancering van de app een dubbele primeur. “Dit is namelijk niet alleen een primeur voor Grondig, het is ook de eerste vereniging uit onze portfolio dat deze stap zet. Wij weten dat vakbladen niet meer uitsluitend op papier worden gelezen, dus daarom bieden we onze klanten nu ook de mogelijkheid om het blad heel eenvoudig digitaal te lezen.”

De oplossing

Van der Stok vindt het mooi dat door het blad digitaal aan te bieden de inhoud van de artikelen veel langer beschikbaar blijft. “De app heeft ook een goede zoekfunctie zodat je heel eenvoudig oude artikelen terug kunt vinden.”  Dit kan zowel in de Grondig app als in de webreader die beschikbaar is op de website van Cumela. Snoek vindt het een mooi bijkomend voordeel dat het hiermee ook de adverteerders een maximaal bereik biedt. “Daarbij hebben we nu ook de mogelijkheid om de advertenties op verzoek interactief te maken.”

Voor Grondig en veel lezers gaat met de lancering van de app ook een andere wens in vervulling, namelijk de mogelijkheid om het nieuws meer per sector te rubriceren vertelt Van der Stok. “Al heel lang leeft bij ons de wens om nieuws meer op maat aan te kunnen bieden. Dat is bij nieuwsbrieven lastig omdat mensen dan zelf vooraf hun keuze moeten vastleggen. In de app kunnen ze dat eenvoudig zelf doen, omdat je op de nieuwspagina voor verschillende rubrieken kunt kiezen. Je ziet dan bijvoorbeeld alleen het nieuws wat betrekking heeft op grondverzet of Cumela.”

Het resultaat

In de app staan ook alle edities van Grondig van de laatste vier jaar. Later zullen er nog meer aan worden toegevoegd. Na het downloaden van een nummer kun je deze helemaal digitaal lezen. Na het openen van een artikel kun je deze lezen in de opgemaakte versie zoals het in het blad staat of in een speciale leesmodus door er op te klikken. “Op vakantie, tijdens het wachten of bij het rijden op de automatische stuurinrichting, je kunt nu altijd Grondig lezen,” lacht Van der Stok.

De app bevat ook een aparte pagina waar de meest recente video’s voor de sector zijn terug te vinden. Daarnaast is er een agendarubriek die is gekoppeld aan de website van Cumela. Deze agenda bevat een overzicht van alle evenementen, opleidingen en trainingen die gepland zijn. Na inloggen met de gegevens van Cumela kun je je dan ook direct aanmelden voor bijeenkomsten.

De eerste maand zijn alle edities van Grondig nog vrij te lezen. Dit verandert binnenkort als de login voor de app gereed is. Dan zullen de edities van Grondig en sommige artikelen achter de inlog komen. “Natuurlijk blijft het algemene nieuws vrij toegankelijk, want we willen het nieuwsplatform voor de cumelasector zijn,” benadrukt Van der Stok. “Maar de Cumela leden en abonnees hebben straks een streepje voor. Want ook wij kunnen niet voor niets werken.”