Nieuws

VHG ontvangt predicaat Koninklijk

Branchevereniging VHG mag zich vanaf december jl. ‘Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners’ noemen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft deze eretitel toegekend aan de branchevereniging die dit jaar 100 jaar bestaat. Voorzitter Rien van der Spek en directeur Egbert Roozen namen het bijbehorende predicaat in ontvangst uit handen van Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht en burgemeester Gilbert Isabella van de gemeente Houten.

Het predicaat Koninklijk is de oudste koninklijke onderscheiding in Nederland, in 1806 ingesteld door koning Lodewijk Napoleon. Zijne Majesteit de Koning kan het toekennen aan bedrijven, verenigingen en instellingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun vakgebied en de samenleving. De toekenning symboliseert respect, waardering en vertrouwen. Het deed commissaris van de Koning Hans Oosters deugd om deze bijzondere onderscheiding te overhandigen aan VHG, waarbij hij zijn bewondering uitsprak voor de visionaire en proactieve rol die VHG speelt. “Bij tal van initiatieven – zoals Green Deals en City Deals – is VHG deelnemer, trekker of initiatiefnemer. De vereniging heeft een belangrijke publieke rol als het gaat om de leefomgeving.” Ook stelde de commissaris dat de groensector van levensbelang is bij de aanpak van klimaatadaptatie in het stedelijk gebied.

Trots
VHG-voorzitter Rien van der Spek is trots en dankbaar dat hij het predicaat namens alle leden in ontvangst mag nemen. “Het zegt veel over het verleden van onze vereniging, waaraan velen een bijdrage hebben geleverd. Denk aan alle actieve leden, bestuurders en medewerkers die door de jaren heen zeer betrokken gewerkt hebben aan goed onderwijs, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, pensioenen enzovoorts. Samen is gebouwd aan de positie die we hebben in het groene domein als sociale en economisch betrokken branche die haar verantwoordelijkheid neemt.”

Toekomst
“Het predicaat Koninklijk straalt af op wie we zijn en wat we doen” aldus VHG-directeur Egbert Roozen. We werken als VHG-groenprofessionals aan een levende binnen- en buitenruimte. De waarde van groen voor de kwaliteit van de leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen wordt maatschappelijk steeds meer herkend en door dit predicaat nu ook erkend. Zo’n onderscheiding stimuleert ons om ons daar nu en in de toekomst extra sterk voor te blijven maken en vanuit ondernemerschap een nog prominentere plaats voor groen en groene oplossingen te bereiken. Als we kijken waar we nu staan en welke kansen er voor ons groen zijn, dan mogen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Samen maken wij Nederland groen!”

Oorsprong VHG
Officieel ging de eerste landelijke vereniging van groenbedrijven op 12 juni 1920 van start. Er werden al direct 145 bloemist-hoveniers als lid ingeschreven. Vanaf het begin werkte deze organisatie onder de paraplu van de Groep Bloemisterij en droeg de naam Kring Bloemist-Hoveniers. In de loop der jaren ontstonden er twee verenigingen: de Kring Tuin- en Landschapsvoorziening (KTL) en de Nederlandse Hoveniers- en Groenvoorzienersvereniging (NHG). Deze verenigingen zijn in 1994 weer samengegaan, de verenigingsnaam is toen gewijzigd in Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Voor alle ondernemers in het groen
Tegenwoordig profileert VHG zich breder als de branchevereniging voor ondernemers in het groen. Het is de missie van VHG om ondernemers te ondersteunen in de markt van vandaag en verbindingen te leggen voor de markt van morgen. Behalve het behartigen van de belangen van de aangesloten leden, vervult VHG ook een actieve rol in de voorlichting en bewustwording over de baten van groen. Mede daardoor is de maatschappelijke waardering voor groen de laatste jaren veranderd. Groen is niet slechts decoratie, maar wordt steeds meer in verband gebracht met de kwaliteit van ons leefklimaat, de instandhouding van de biodiversiteit en de bevordering van de gezondheid en het welbevinden van mensen.