Nieuws

Eerste digitale AVS Schoolleiderscongres groot succes

De 25e editie van het AVS Schoolleiderscongres, op woensdag 21 april, werd dit jaar voor het eerst digitaal georganiseerd (vanuit De Meshallen in Wijchen). De reacties van deelnemers zijn positief: “Zeer waardevol congres, ook op deze manier (online).” En: “Goede organisatie, het was inspirerend, ik hoop iedereen volgend jaar weer live te zien!”(meer

Jaarrede voorzitter Petra van Haren
AVS-Voorzitter Petra van Haren opende het congres met een spetterende speech waarbij ze mede op basis van wetenschappelijke onderzoeken de meerwaarde van schoolleiders aantoonde. “Goede scholen hebben goede schoolleiders”. Ook riep ze op om de cruciale rol van schoolleiders door de politiek te verankeren in de wetgeving. “De huidige, minimale, tekst over de schooldirectie is achterhaald en past niet meer bij de ontwikkelingen die dit beroep heeft doorgemaakt. Ook dit hoort bij de toekomstagenda. Ik roep de minister en de politiek op, om in samenwerking met het veld, tot een aanpassing in de onderwijswetgeving te komen op dit punt.” Ook had ze bijzondere aandacht voor het 25-jarig bestaan van de vereniging met onder meer een video waarin schoolleiders vertellen wat de vereniging voor hen heeft betekend.

Verkiezing Innovatieve Schoolleider van het Jaar
Om goede initiatieven van schoolleiders te verzamelen en te belonen, organiseert de AVS voor het eerste jaar de verkiezing ‘Innovatieve Schoolleider van het Jaar’. Uit de nominaties heeft een vakjury een top 3 samengesteld, na gloedvolle voordrachten door collega’s en soms ook ouders en leerlingen. Tijdens het Online Schoolleiderscongres op 21 april 2021 kozen de deelnemers wie de uiteindelijke winnaar werd.

Meer dan 15 workshops en een informatiemarkt
Deelnemers konden daarna in twee ronden in totaal bijna dertig workshops volgen, zoals ‘Toekomstagenda Schoolleiders’, ‘Stop met onzin en doe wat de bedoeling is’, ‘wereldburgerschap’ en ‘cross mentoring’. Een paar reacties in de chat: “Goede, informatieve en inspirerende workshops. ” En: “Ik ben enthousiast over de workshop die ik gevolgd heb. Ik heb weer inspiratie. Dank!”

Ook was er een digitale informatiemarkt waar deelnemers in gesprek konden met onder meer E-wise, SLO en Driessen en konden deelnemers vragen stellen aan AVS-collega’s in de stand van de AVS of AVS Academie.

Spetterende afsluiting Kees van Amstel
Na de prijsuitreiking en afsluitende woorden zorgde cabaretier Kees van Amstel, die zelf als leraar in het onderwijs werkt en twee jaar schoolleider is geweest, voor de uitbrander. “Ik weet hoe zwaar u het heeft…”. Hij prikkelt de aanwezige online deelnemers met vragen (‘Is het een dankbaar beroep?’ ‘Hoe kijkt de buitenwereld naar de schoolleider?’ ‘Wanneer is mijn school een goede school?’), een ludiek filmpje en anekdotes. Een deelnemer in de chat: “Fantastisch verhaal van Kees. Dank voor een inspirerende dag. “

Bron: AVS